روش های انتقال اچ پی وی

روش های انتقال اچ پی وی

آنچه می خوانید...

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) شایع ترین عفونت مقاربتی (STI) در دنیا است. واکسن های HPV می توانند از برخی از اثرات ناشی از HPV جلوگیری کنند.

HPV چیست؟

HPV شایع ترین عفونت مقاربتی است. در سال 2018 حدود 43 میلیون عفونت HPV وجود داشت که بسیاری از آنها در اواخر نوجوانی و اوایل 20 سالگی مبتلا شده بودند. انواع مختلفی از HPV وجود دارد. برخی از انواع آن می توانند باعث مشکلات سلامتی شوند، از جمله زگیل تناسلی و سرطان. اما واکسن هایی وجود دارند که می توانند از بروز این مشکلات سلامتی جلوگیری کنند. HPV ویروسی متفاوت از HIV و HSV (هرپس) است.

روش های انتقال اچ پی وی

HPV چگونه منتقل می شود؟

با داشتن رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی با فردی که این ویروس را دارد، به HPV مبتلا خواهید شد. بیشتر در حین رابطه جنسی واژینال یا مقعدی منتقل می شود. همچنین از طریق تماس نزدیک پوست به پوست در طول رابطه جنسی قابل انتقال است. یک فرد مبتلا به HPV می تواند عفونت را به فردی منتقل کند حتی اگر هیچ علامت یا علائمی نداشته باشد.

اگر از نظر جنسی فعال هستید، می توانید به HPV مبتلا شوید، حتی اگر تنها با یک نفر رابطه جنسی داشته باشید. شما همچنین می توانید علائم را سال ها پس از رابطه جنسی با فردی که به عفونت مبتلا است، ملاحظه کنید. این امر باعث می شود که تشخیص این که برای اولین بار چه زمانی به آن مبتلا شده اید، دشوار است.

آیا HPV باعث مشکلات سلامتی می شود؟

در بیشتر موارد  HPV خود به خود در عرض دو سال بدون ایجاد مشکل برای سلامتی از بین می رود. اما زمانی که HPV از بین نرود، می تواند باعث مشکلاتی مانند زگیل تناسلی و سرطان شود.

زگیل تناسلی معمولاً به صورت یک برآمدگی کوچک یا گروهی از برجستگی ها در ناحیه تناسلی ظاهر می شود. آنها می توانند کوچک یا بزرگ، برجسته یا مسطح یا به شکل گل کلم باشند. یک پزشک معمولاً می تواند زگیل ها را با نگاه کردن به ناحیه تناسلی تشخیص دهد.

آیا HPV باعث سرطان می شود؟

HPV می تواند باعث سرطان دهانه رحم و سایر سرطان ها، از جمله سرطان فرج، واژن، آلت تناسلی یا مقعد شود. همچنین می تواند باعث ایجاد سرطان در پشت گلو (به نام سرطان اوروفارنکس) شود.

سرطان اغلب سال‌ها و حتی دهه‌ ها طول می ‌کشد تا پس از ابتلای فرد به HPV ایجاد شود. زگیل تناسلی و سرطان ناشی از انواع مختلف HPV است.

هیچ راهی برای دانستن اینکه چه کسی به سرطان یا سایر مشکلات سلامتی ناشی از HPV مبتلا می شود، وجود ندارد. افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف همچون افراد مبتلا به HIV ممکن است کمتر بتوانند با HPV مبارزه کنند. همچنین ممکن است احتمال بیشتری برای ابتلا به مشکلات ناشی از HPV داشته باشند.

چگونه می توانم از HPV و مشکلات سلامتی ناشی از آن جلوگیری کنم؟

شما می توانید چندین کار برای کاهش شانس ابتلا به HPV انجام دهید.

واکسن بزنید. واکسن HPV ایمن و موثر است. هنگامی که در گروه های سنی توصیه شده تجویز شود، می تواند از بیماری ها (از جمله سرطان) ناشی از HPV محافظت کند.

غربالگری سرطان دهانه رحم را انجام دهید. غربالگری معمول برای زنان 21 تا 65 ساله می تواند از سرطان دهانه رحم جلوگیری کند.

اگر از نظر جنسی فعال هستید:

هر بار که رابطه جنسی دارید از کاندوم درست استفاده کنید. این امر می تواند شانس ابتلا به HPV را کاهش دهد. اما HPV می تواند مناطقی را که کاندوم پوشش نمی دهد، آلوده کند. بنابراین، کاندوم ممکن است به طور کامل از ابتلا به HPV محافظت نکند.

در یک رابطه تک همسری متقابل باشید یا فقط با یک نفر رابطه جنسی داشته باشید.

چه کسانی باید واکسن HPV را دریافت کنند؟

CDC واکسیناسیون HPV را برای موارد زیر توصیه می کند:

همه پیش نوجوانان (از جمله پسران و دختران) در سن 11 یا 12 سالگی (یا می توانند از سن 9 سالگی شروع کنند).

همه افراد تا سن 26 سال، اگر قبلا واکسینه نشده باشند.

واکسیناسیون برای افراد بالای 26 سال توصیه نمی شود. با این حال، برخی از بزرگسالان 27 تا 45 ساله که قبلاً واکسینه نشده اند، ممکن است پس از مشورت با پزشک در مورد خطر ابتلا به عفونت های جدید HPV و مزایای احتمالی واکسیناسیون، تصمیم به دریافت واکسن HPV بگیرند. واکسیناسیون HPV در این محدوده سنی سود کمتری دارد. اکثر بزرگسالان فعال جنسی قبلاً در معرض HPV قرار گرفته اند، اگرچه لزوماً همه انواع HPV هدف واکسیناسیون نیست.

در هر سنی، داشتن یک شریک جنسی جدید یک عامل خطر برای ابتلا به عفونت جدید HPV است. افرادی که در حال حاضر در یک رابطه طولانی مدت و تک همسری متقابل هستند، به احتمال زیاد به عفونت HPV جدید مبتلا نمی شوند.

چگونه بفهمم که HPV دارم؟

هیچ آزمایشی برای تشخیص “وضعیت HPV” یک فرد وجود ندارد. همچنین، هیچ آزمایش HPV تایید شده ای برای یافتن HPV در دهان یا گلو وجود ندارد.

تست های HPV وجود دارد که می تواند سرطان دهانه رحم را غربالگری کند. پزشکان فقط از این آزمایش ها برای غربالگری زنان 30 ساله و بالاتر استفاده می کنند. تست HPV برای غربالگری مردان، نوجوانان یا زنان زیر 30 سال توصیه نمی شود.

اکثر افراد مبتلا به HPV نمی دانند که به این عفونت مبتلا هستند. آنها هرگز علائم یا مشکلات سلامتی را از آن بروز نمی دهند. برخی از افراد با ابتلا به زگیل تناسلی متوجه می شوند که HPV دارند. زنان ممکن است زمانی که نتیجه غیرطبیعی تست پاپ اسمیر(در طول غربالگری سرطان دهانه رحم) دریافت کنند، متوجه شوند که به HPV مبتلا هستند. برخی دیگر ممکن است زمانی متوجه شوند که مشکلات جدی تری از HPV مانند سرطان ایجاد کرده باشند.

چگونه به HPV مبتلا می شوید؟

HPV به راحتی از تماس جنسی پوست به پوست با فردی که آن را دارد منتقل می شود. هنگامی که فرج، واژن، دهانه رحم، آلت تناسلی یا مقعد شما به اندام تناسلی یا دهان و گلوی شخص دیگری برخورد می کند (معمولاً در حین رابطه جنسی)، دچار آن می شوید.

HPV شایع ترین بیماری مقاربتی است، اما در بیشتر مواقع مسئله مهمی نیست. معمولاً خود به خود از بین می رود و بیشتر مردم حتی نمی دانند که تا به حال HPV داشته اند. به یاد داشته باشید که اکثر افرادی که رابطه جنسی دارند در مقطعی از زندگی خود به HPV مبتلا می شوند. نیازی نیست که شرمسار باشید.

دکتر پوپک یحیوی

دکتر پوپک یحیوی

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی
فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی تهران اخذ مدارک تخصصی نازایی از موسسه رویان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *